Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baba z ziemniaków

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • pieprz
  • sól
  • garść majeranku
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • łyżka mąki

    Sposób przygotowania:
    Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce o małych oczkach, poczym wbić do masy 2 jajka oraz pokrojony w cienkie plasterki podsmażony na patelni boczek.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
    Powstała masę przelać do naczynia żaroodpornego i posypać całość suszonym majerankiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 – 1.5 godz.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Dorotę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *