Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baba z kaszy z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ szkl kaszy krakowskiej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i dodać do nich masło.
Całość utłuc na jednolite puree.
Następnie dodać do nich kaszę, żółtka oraz koperek.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i pospanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *