Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baba pyszna z migdałami

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 1 cytryny
  • 6-8 gorzkich migdałów
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 2 ½ szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • ½ łyżki masła
  • tarta bułka

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny.
    Następnie dodać szklankę mleka, mąkę oraz zmielone migdały.
    Całość dokładnie utrzeć.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, 2 łyżki proszku do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
    Delikatnie połączyć i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Ciasto powinno sięgać do ¾ objętości formy.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-30 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *