Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baba Kaśki

Składniki:

  • 12 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 40 g drożdży
  • ½ szkl. ciepłego masła
  • 3 białka
  • 2-3 krople olejku rumowego
  • ¼ szkl. wody
  • ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  1. Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć do białości po czym dodać mąkę oraz drożdże rozpuszczone w małej ilości ciepłej wody.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto urośnie dodać rozpuszczone masło, olejek rumowy, sól oraz białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć i przelać do formy.
    Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Na koniec wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *