Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baba czekoladowo-waniliowa

Składniki:

  • 30 jajek
  • 3 szkl. cukru
  • ¾ szkl. zmielonych sucharów żytnich
  • 1 laska zmielonej przesianej wanilii
  • 400 g startej czekolady
  • 1/3  szkl. mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Całe jajka utrzeć do białości po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo suchary oraz zmieloną wanilię.
    Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, wówczas dodać startą czekoladę oraz białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie pokończyć składniki w trakcie wsypując jeszcze mąkę.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *