Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Avocado zapiekane z pomidorami

Składniki:

  • 3 owoce avocado
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy

    Sos:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek białego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzania:
    Avocado przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć pestki, skropić oliwą, piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos.  Żółtka jaj umieścić w metalowej misce na łaźni wodnej, ubijać aż zgęstnieją. Miskę usunąć z łaźni wodnej, stale ubijając cienkim strumieniem wlewać roztopione masło, dodać sok z cytryny, wino, sól, pieprz do smaku. Pomidorami wypełnić wgłębienia w podpieczonych połowach avocado, polać sosem, posypać tartym serem. Zapiec na złoty kolor w piekarniku.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *