Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Avgolemono – grecka zupa cytrynowa

 Składniki:
– 4 szklanki przegotowanej wody
– pół szklanki soku z cytryny
– cebula
– 3 łodygi selera naciowego
– mała marchewka
– 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
– po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku
– 3 żółtka
– sok i skórka otar[a z cytryny
– 2 łyżki oliwy
– sól

Wykonanie:
Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.
Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórkąz cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *