Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Austryjacka babka czekoladowa*

Składniki:

    • 4 jaja, oddzielone białka od żółtek
    • 1 2/3 szklanki cukru
    • 1 kostka masła
    • 1 szklanka mocnej zimnej herbaty
    • 2 szklanki mąki
    • 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
    • 1/3 szklanki bułki tartej
    • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
    • 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie)

    Sposób przyrządzenia:
    Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.
    Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *