Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczny kurczak w sosie ostro słodkim

Składniki:

  • 50 dkg udek z kurczaka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego w słomkę imbiru
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 pokrojoną w ósemki cebula
  • 2 młode cebulki pokrojone w 5 cm odcinki
  • natka pietruszki lub kolendry
  • płatki ostrej papryki do smaku


Sposób przyrządzenia:

W niedużym rondlu rozgrzać 2 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier lekko zbrązowieje, dolać 1/3 szklanki wody, a gdy cukier się rozpuści odstawić. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać imbir, płatki papryki i czosnek, podgrzewać mieszając 20 sekund. Dodać pokrojone udka kurczaka, sos rybny, 1 łyżkę cukru, mieszając smażyć 3 minuty. Dodać przygotowany wcześniej karmel, cebulę, ¼ szklanki wrzątku. Rondel przykryć, obniżyć temperaturę, dusić razem około 8 minut. Dodać młode, zielone cebulki, natkę pietruszki lub kolendry, podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *