Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne kąski z kurczaka na grilla

Składniki:

    • 4 udka z kurczaka
    • 2 małe tuszki z kurczaka/ po 1,20 kg/
    • ½ szklanki oleju
    • 4 ząbki czosnku
    • ½ pęczka świeżego rozmarynu
    • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Jedną tuszkę podzielić na pół, drugą na ćwiartki. Wszystkie części kurczaka umyć, osuszyć. Ząbki czosnku pokroić w cienkie płatki. Listki rozmarynu posiekać. Olej wlać do miseczki, dodać posiekany rozmaryn i czosnek, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka posmarować marynatą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie mięso osączyć z marynaty i ułożyć na ruszcie. Piec od 10 minut / skrzydełka/ do 40 minut/ połówki kurczak. Podczas grillowania smarować kilkakrotnie marynatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *