Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczna zupa z wędzoną golonką i soczewicą

Składniki:

  • 1 mała wędzona golonka
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka konserwowanej soczewicy
  • ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki
  • ¼ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego
  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • suszony tymianek do smaku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

W rondlu rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać cebulę, seler i marchewkę, smażyć mieszając 2 minuty. Dodać wodę i golonkę, gotować aż golonka zmięknie. Golonkę wyjąć, lekko schłodzić, usunąć kostkę i skórę, mięso pokroić w kostkę, dodać do gotującej się zupy. Soczewicę wypłukać, dodać do rondla z zupą, gotować 5 minut. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *