Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczna wołowina w piwie

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 butelki piwa
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki sosu krewetkowego
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki Vegety
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

    Sposób przyrządzenia:
     Wołowinę umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Włożyć do miski i zalać marynatą przyrządzoną z piwa, sosu krewetkowego, miodu, octu balsamicznego i przypraw. Dodać cebulę obraną i posiekaną w drobną kosteczkę i obranego czosnku pokrojonego w talarki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 2 dni. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć mięso z każdej strony, podlewać marynatą z wołowiny. Dusić na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty. Mięso wyłożyć na półmisek i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *