Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczna tilapia pieczona w folii

 

Składniki:

  • 1 kg filetów z tilapii
  • 2 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 2 pokrojone dymki
  • 1 biała część pora, pokrojona w pół plastry
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W miseczce wymieszać paprykę, cebulę czerwona, dymkę i por z olejem sezamowym (lub oliwą z oliwek). Filety z tilapii podzielić na odpowiednio duże porcje, przyprawić. Całość składników podzielić zależnie od ilości gości których uraczymy tym aromatycznym daniem. Na odpowiednio dużym podwójnym kawałku folii aluminiowej ułożyć porcję ryby, obłożyć przygotowanymi warzywami, polać sokiem pomarańczowym i szczelnie zaw folię. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C i pieczemy w nim przygotowaną rybę przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie otwieramy przygotowane pakiety i dopiekamy jeszcze przez 8 minut.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *