Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Argentyński soczysty stek wołowy z rusztu

Składniki:

• 2 duże steki (po 6O – 7O dag)
• 2 łyżki oleju lub oliwy
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
• 2 pomidory (najlepiej malinowe)
• łyżka masła lub margaryny
• pół pęczka natki
• czubata łyżka tartej bułki

Sposób przyrządzenia:
Mięso smarujemy olejem z każdej strony.
Układamy na nagrzanym ruszcie lub grillu, pieczemy 15 – 20 minut, od czasu do czasu odwracając. Można też usmażyć porcje mięsa na patelni teflonowej – najpierw po minucie z obu stron na mocnym ogniu, a następnie po 8 minut na mniejszym.
Gotowe steki posypujemy solą i pieprzem. Pomidory przekrawamy na połówki, posypujemy startym na wiórki masłem, solą, pieprzem, posiekaną natką i tartą bułką. Układamy na ruszcie (najlepiej na specjalnej tacce), pieczemy 5 minut. Pomidory podajemy do steków.
Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonego dania są również pieczone ziemniaki nadziane czosnkowym twarożkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *