Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ananasowy puszysty krem

Składniki:

  • 2 ½ szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka masła
  • op. cukru waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • łyżeczka cukru do białek
  • 4 krążki ananasów z puszki

    Sposób wykonania:
    Żółtka razem z 2 łyżkami cukru utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo obie mąki a potem wlewać stopniowo 1/2 szkl. mleka.
    Natomiast resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego, cukru pudru oraz masła.
    Wówczas zdjąć z ognia i wymieszać z jajeczną masę.
    Ponownie pozostawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
    Gotować około 2-3 minut i zdjąć  z ognia aby lekko ostygła.
    Dodać na sam koniec pokrojone ananasy oraz ubitą piane z białek dodatkiem cukru, delikatnie połączyć i przelać do salaterek.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *