Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

A to ci pyra

czyli ziemniak faszerowany mięsem na ostro

Składniki (4 osoby):

  • Duże ziemniaki   4 szt.
  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe  0,2 kg
  • Pieczarki    10 dkg
  • Cebula     1 szt.
  • Natka pietruszki   1 łyżka
  • Koperek    1 wiązka
  • Liść laurowy    2 szt.
  • Ziele angielskie   5 kulek
  • Olej     
  • Vegeta Mix do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem wiązki kopru, liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Odstawić do ostudzenia. Następnie przekroić wzdłuż, wydrążyć i napełnić masą mięsno – grzybową.
Masa mięsno-grzybowa:
Pieczarki, cebulę pokroić drobno i przesmażyć na oleju. Dodać do mielonego mięsa, wyrobić na jednolitą masę i ostro doprawić dodając Vegetę Mix do mięsa mielonego oraz pokrojoną natkę pietruszki. Można dodać drobno pokrojone kawałeczki wydrążonych ziemniaków.
Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na grillu i piec około 15 minut.
Smakują doskonale z kapustą kiszoną z beki.

Przepis Andrzeja PolanaAutorski przepis  Andrzeja Polana
dzięki firmie Podravka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *