Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Muffinki wielokrotnie czekoladowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej ( około 2 szklanki)
  • 150 g cukru (1 szklanka) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao 
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
W mniej więcej połowie mleka roztapiamy połowę tabliczki czekolady – trzeba to robić ostrożnie aby mleko za bardzo się nie gotowało – pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie dolewamy resztę mleka.
 
Mieszamy dokładnie suche składniki wraz z uprzednio przesianą mąka.
 
Jajko należy rozbełtać wraz z olejem – powstanie coś a’la lekki majonez łączymy z czekoladowym mlekiem.
 
Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre dodajemy resztę czekolady uprzednio posiekanej na kawałki – jak kto lubi – mniejsze lub większe, można również dodać białą czekoladę.
 
Napełniamy foremki (na zdjęciu foremki silikonowe wielokrotnego użytku) do ¾ wysokości – pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 15 minut.
 
Przy małych foremkach powinno wyjść około 20 muffinków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *