Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

5 x krokodyl

Mięso krokodyli i aligatorów zazwyczaj sprzedawane jest  zamrożone. To bardzo dobre niskokaloryczne mięso i doskonale zastępuje mięso ryb słodkowodnych. Przeznaczamy je  na befsztyki (z ogona) mięso na potrawy duszone, hamburgery. W sprzedaży są też przetwory takie jak kiełbasa czy mięso suszone.. Najwięcej mięsa krokodylego jest importowane z Australii, Nowa Zelandia, Ameryki południowej i różnych  afrykańskich krajów. Aligatory i krokodyle są hodowane w niewoli dla ich mięsa. Kupując mięso zamrożone należy sprawdzać datę produkcji gdyż mięso to może być przechowywane przez około 3 miesiące. Zamrożone produkty należy rozmrażać pozostawiając je na noc w lodówce, nigdy nie rozmrażamy go w temperaturze pokojowej.  Można też rozmrozić mięso w zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając, wtedy jednak należy mięso umieścić w wodoszczelnej torbie foliowej. Najszybszym sposobem rozmrażania mięsa z krokodyla czy aligatora jest  rozmrażanie go w kuchence mikrofalowej.

Szaszłyk z mięsa krokodyla

Składniki:

    • 250 karkówka z krokodyla
    • 20 dkg  cukinii
    • 20 dkg boczku
    • 2 oczyszczone papryki
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Pokrojone w kostkę mięso z krokodyla przyprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w plastry o wymiarach pokrojonego w kostkę mięsa krokodyla, podobnie pokroić strąki papryki. Na szpadki do grillowania nabijać naprzemiennie składniki. Piec w piekarniku lub na grillu przez około 10 minut kilkakrotnie obracając.

    Szaszłyk z mięsa krokodyla II
    Składniki
    :

    • 50 dkg miesa z krokodyla
    • 2 pokrojone w plastry cebule
    • 10 dkg wędzonego boczku
    • 2 ostre papryki
    • oliwa z oliwek
    • Marynata:
    • ½ szklanki soku z cytryny
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso pokroić w kostkę o boku 2 cm. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, zalać nim mięso i odstawić na kilka godzin. Boczek i paprykę pokroić w kawałki o wymiarach 2 x 2 cm. Mięso obsączyć z marynaty. Na szpadki do grillowania nabijać naprzemiennie wszystkie składniki, dokładnie natrzeć oliwą z oliwek i odłożyć na 1 godzinę. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 5 minut kilkakrotnie obracając.

    Filet z krokodyla panierowany

    Składniki:

      • 50 dkg filetów z mięsa krokodyla
      • 1 jajko
      • mąką kukurydziana
      • oliwa z oliwek
      • sól, pieprz


      Sposób przyrządzenia:
      Mięso pokroić w paski o szerokości 2 cm i grubości około 1 cm, przyprawić, odstawić na kilkanaście minut. Jajko bardzo dokładnie ubić. Każdy kawałek mięsa zamoczyć w ubitym jajku i obtoczyć w mące kukurydzianej. Smażyć na oliwie do momentu aż uzyskamy piękny złoty kolor. Podawać z ryżem i ostrym sosem

      Befsztyk z aligatora grillowany
      Składniki:

      • 1/2 kg mięsa z aligatora
      • oliwa z oliwek
      • sól, pieprz
      • Marynata:
      • ½ litra kwaśnego mleka lub maślanki
      • 2 łyżki posiekanych ulubionych ziół


      Sposób przyrządzenia:
      Mleko lub maślankę dokładni e wymieszać z ziołami. Najlepszym sposobem jest zmiksowanie, wtedy zioła oddadzą cały swój aromat do zalewy. Zalać pokrojone w plastry o grubości około 2,5 cm mięso zalewą i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie mięso dokładnie obsączyć z zalewy i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Każdą porcję przyprawić i natrzeć oliwą z oliwek. Grillować na gorącym grillu przez 5 minut kilkakrotnie obracając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *